У Мексиці вчені виявили «вимерлий» вид кенгурових стрибунів

 
У Мексиці вчені виявили чотирьох сан-кінтінскіх кенгурових стрибунів, які до недавнього часу вважалися вимерлим видом. Останній раз звірків бачили більше 30 років тому.
Вимирання цього виду пов'язано з глобальними сільськогосподарськими змінами в містечку Сан-Кінтін, через що багато рослин і тварини стали зникати, в тому числі і кенгурові стрибуни.


Вперше цей вид був описаний американським зоологом Лоуренсом Хьюи в 1925 році. Тоді вченим вдалося знайти дві колонії гризунів, які мешкали на полях і плантаціях Сан-Кінтін.
Відповідно до опису зоолога, кенгурових стрибун - це невеликий гризун близько 13 сантиметрів в довжину. Кенгурових вид названий не випадково, так як звір має потужні задніми лапками, які дозволяють йому стрибати на відстані до двох метрів.
Майже за 60 років чисельність кенгурових стрибунів різко скоротилася, і в 1994 році уряд Мексики визнала гризунів вимерлим видів. З 1989 року тварин ніхто не бачив, пояснюють вчені.
Однак влітку минулого року вважалися вимерлими звірі потрапили в дослідні пастки. Зоологи уважно вивчили чотирьох гризунів і заявили, що перед ними дійсно знаходяться кенгурові стрибуни.
Звірів сфотографували і відпустили на волю. Ніхто з зоологів раніше не бачив таких тварин, тому параметри гризунів порівняли з описом 1925 року.
Тварини не вимерли і продовжують розмножуватися - це вказує на те, що в місті явно скоротилися сільськогосподарські роботи і тварини можуть спокійно жити в звичних місцях, - пояснили зоологи.
Також під час досліджень вченим вдалося виявити і інших тварин, які вважалися вимерлим або вимираючим видом. Ними виявилися висока каліфорнійська полівка і Голохвостий ховрах.
А існує ще і Гігантський кенгурових стрибун (лат. Dipodomys ingens), який відноситься до сімейства гетеромісові, або МІШКОПОДІБНИХ щурів (лат. Heteromyidae).
Цей гризун має неймовірну стрибучістю і відвагою. Замість того, щоб рятуватися втечею від отруйної змії, він уміло б'є її лапками по голові і змушує ретируватися з його володінь.
Даний вид зустрічається на обмеженій території площею менше 30 квадратних кілометрів в Каліфорнії (США). Він населяє напівпустельну долину Сан-Хоакін, що лежить на південь від дельти однойменної річки. Тут переважає жарке сухе літо, і тільки з листопада по квітень настає прохолода і починають йти невеликі дощі.
Стрибуни селяться в пустельній місцевості, піщаних дюнах і по краях рідколісся. Їх житла розташовуються серед скель і колючих чагарників, де грунт являє собою суміш піску і глини.
Місцева флора складається з рослин, які обходяться малою кількістю води. Серед них найпоширенішими є костриця (Festuca), ефедра (Ephedra), дереза ​​(Lycium), аістнік (Erodium), клоповник (Lepidium) і кострец (Bromus). Вони є основною їжею для гризуна.
Гігантські кенгурові стрибуни живуть великими колоніями, але у кожного звірка є свій домашній ділянку і окреме житло, яке він самовіддано захищає від своїх родичів.
Володіння самців займають площу від 60 до 300 м і частково перетинаються з ділянками самок, які значно менше.
Тварини виявляють активність виключно вночі, а вдень відпочивають в своїх норах. На пошуки їжі вони виходять з настанням темряви. Жирівка не займає багато часу і зазвичай не триває більше години. Після чого ситий і задоволений гризун повертається до своєї опочивальні насолоджуватися відпочинком далі.
Дозволити собі годуватися більш тривалий період вони собі не можуть дозволити через ризик зустрітися з хижаками. Особливу небезпеку для них представляють койоти, довгохвості ласки, американські лисиці і борсуки. Вони часто стають здобиччю звичайних сипух і Віргінських пугачів. Слабкі і хворі звірятка не мають шансів втекти від підв'язувальний змії, зеленого гремучника і плетевідний полоза.
Між собою звірята обмінюються інформацією за допомогою ритмічного постукування лапками об поверхню грунту, що нагадує барабанну дріб.
Її швидкість викликає захоплення - до 18 ударів в секунду. Сигнали можуть бути короткими або довгими і з різними інтервалами. Дослідники виділяють більше 100 різних сигналів, що передають інформацію про майбутні хижаків, межах домашнього ділянки, соціальний статус і т. Д.
В минуты опасности гигантский кенгуровый прыгун способен совершать прыжки до 2 м в высоту.
Эти животные обходятся без питьевой воды, довольствуясь содержащейся в корме влагой. Их почки приспособлены максимально очищать драгоценную жидкость, избавляясь от накапливающихся в организме вредных веществ при помощи сильно концентрированной мочи.
Зверькам приходится нередко голодать, так как крупный рогатый скот и особенно овцы под корень съедают и без того бедную растительность. Домашняя скотинка часто ломает ноги, попадая в их норы. По этой причине фермеры ведут постоянную борьбу с представителями вида Dipodomys ingens, неуклонно снижая их численность и ставя на грань полного исчезновения.
Такая борьба приводит к экологическим проблемам, так как все мешотчатые крысы выполняют важную роль распространителей семян на своей территории.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Оставляйте свои комментарии

ПОДЕЛИСЬ

Стрелки

бесплатная раскрутка сайта Карта сайта