3

11

Где распяли Иисуса Христа?



Рік тому я подивився одну передачу, в якій розповідали про інше Єрусалимі і зовсім іншому місці розп'яття і поховання Ісуса Христа. Гора Бейкос, яка знаходиться неподалік від Стамбула, схожа на біблійний опис тієї самої Голгофи, а на її вершині є могила, куди щодня приходять тисячі паломників. Дуже стало цікаво наживо побачити це місце, тому воно стало першою точкою, куди ми вирушили, під'їжджаючи до Стамбулу. 

 





Гора Бейкос знаходиться в північній частині Стамбула на східній частині Босфору. Це найвища гора на протоці. Спочатку сюди ми довгий час піднімалися по вузьких, звивистих вуличках з таким солідним градієнтом, що завантаженому нами і речами автомобілю ставало важкувато. Потім від парковки ще підйом вже пішки вздовж торгових рядів до кам'яної арки. Хто бував храмі Гробу Господнього, що знаходиться в сучасному Єрусалимі, повинна було збентежити сміхотворна висота так званої Голгофи https://bepowerback.livejournal.com/32524.html , яка знаходиться всередині храму. Так ось, горою то місце вже точно ніяк не назвеш, а тут реальна гора, причому, якщо припустити, що Ісус дійсно ніс тут на собі хрест, можна уявити муки, які він переніс.







На території тут дуже красиво, душевно і спокійно. Підходимо до наступного забору. На вивісці біля входу напис: Нz. YUSA, а поруч таблички з цитатами з Корану. У мусульманстві Юша (Ісус) дуже шанований як котрий зазнав страждання за віру, а його ім'я згадується в Корані понад 100 разів! Територія, обнесена кам'яною стіною, має один вхід, один вихід і кілька віконець. Посередині та сама "могила" довгою 17 метрів, обнесена залізною огорожею. Це не справжня могила Христа, а обнесене високою стіною "місце дії", тобто те саме місце, де був розіп'ятий Христос. Паломники повинні увійти на територію через праві двері, обійти могилу проти годинникової стрілки і вийти через другі двері.















В протилежних частинах "могили" знаходяться два циліндричних каменю, що нагадують жорна. Перший камінь, який знаходиться ближче до сторони входу, заглиблений в землю і ніби розсічений посередині. Можливо, цим каменем відзначено місце, де поклали тіло Ісуса, яке зняли з хреста. Другий камінь просвердлений посередині, можливо, в цей отвір і був встромлений хрест, на якому розіп'яли Ісуса. До цього каменю прив'язаний жердину, який може символізувати спис Лонгіна.











"Розп'яття Господнє перебуває з східної сторони на камені, воно було високо, вище списа. Бо камінь той був круглий, на кшталт маленької гірки. А посеред того каменя, на самому верху, висічена свердловина ліктя два глибиною, в ширину менше п'яді, кругла, тут був поставлений хрест Господній. В землі ж під цим каменем лежить голова первозданного Адама. А під час розп'яття Господнього, коли Господь наш Ісус Христос віддав свій дух на хресті, тоді розірвалася церковна завіса, і камінь тоді ж розпався, і розійшовся той камінь над головою Адама, і через ту розішли у кров і вода з ребер Владики зійшли на голову Адама і вмили всі гріхи роду людського. І є розколина ця на камені тому і до сьогоднішнього дня. З правого боку Розп'яття Господнього можна бачити знамення то чесне ... "
Це уривок з старо-російського тексту «Житіє і ходіння ігумена Данила з Руської землі» (1104-1106гг.) Данило відвідував і описував у своєму творі євангельський Єрусалим. Дуже схоже на це місце, чи не так? Крім цього на горі розташована мечеть зі старим мусульманським кладовищем. І тераса для відпочинку, звідки відкривається вид на Босфор. Нам не пощастило, туман огорнув в цей час все місто. На користь цієї теорії є і ще кілька доказів. Подивіться, як зображували розп'яття Христа в середні століття













Альбрехт Альтдорфер. Розп'яття. Христос на хресті, Марія та Іван. 1515-1516.



Ян Провост. Розп'яття. Початок XVI століття.



У кількох авторів на задньому фоні чітко видно якийсь великий водойму, можливо, воду або річку. Все б нічого, але найближчий від сучасного Єрусалиму, який знаходиться в Ізраїлі, водойма, знаходиться в 24 кілометрах по прямій - це Мертве море, яке неможливо побачити з Голгофи. Невже художники не знали про це або навмисно малювали неправильно? Сумнівно. З Бейкос ж саме відкривається вид на протоку Босфор.



Також підозріло, чому більшість християнських святинь знаходилося саме в Константинополі (колишня назва Стамбула). За свідченням російського мандрівника Добрині Андрейкович (нач.13вв), він бачив тут скрижалі Моїсеєва закону, кіот з манною небесною, пилки і свердла виготовив хрест Господній теслі, терновий вінець, губку, цвяхи, багряницю, спис. Митрополит московський Пімен засвідчив знаходження в місті дверей і дощок Ноєвого ковчега, залізного ланцюга апостола Павла і каменю апостола Петра, стовпи бичування Христа і одягу Богородиці, дошки, на якій несли Христа до його гробу і корчаги з самородної каменю, в якій Ісус перетворив воду в вино. А в околицях були замуровані в монастирських стінах останки Лазаря, святої Марії Магдалини, голова апостола Андрія і права рука Іоанна Хрестителя.

Загалом це породжує більше запитань, ніж відповідей. А що думаєте ви?

Джерело: https://bepowerback.livejournal.com/84616.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

Оставляйте свои комментарии

ПОДЕЛИСЬ

Стрелки

бесплатная раскрутка сайта Карта сайта